HTML

Sericarius: selyem, kendő, selyemkendő

Sericarius: Latin szó, jelentése selyemkereskedő, selyemműves Akik személyesen ismernek jól tudják, hogy szinte mindig valamilyen kendőt viselek. Úgy érzem tökéletesnek ha az öltözékhez tartozik egy selyem vagy bármilyen kendő ami a viselőjének tetszik, hozzá magához és a többi ruhadarabjához is illik. Csak nagyon finom és különleges anyagokkal foglalkozom. Csak olyan kerülhet ki a kezeim közül amit bátran vállalok, amit magam is használnék vagy viselnék. Amihez szívesen adom a nevem és amivel kapcsolatban örülni fogok ha bárki megkérdezi a viselőjét vagy használóját hogy honnan szerezte és azt mondja tőlem. Így lett a választott név olyan amelyben valamiképp az én nevem is benne van és utal választott tárgyaimra is, vagyis Sericarius, latinul selyemkereskedő, selyemműves.

Friss topikok

Linkblog

Friss termés, két új kimonó

2009.02.17. 13:31 :: Sericarius

Szólj hozzá!

Van új varrógépem!

2009.02.15. 23:14 :: Sericarius

Bernina Bernette 92c (mihez is hasonlítsam? kb mint egy ThinkPad T60 a maga nemében :)

És ilyet is tud, nem szép hímzés de lehet vele "írni"

Szólj hozzá!

Kimonó, friss termés, bővebben később

2009.02.03. 12:43 :: Sericarius

Szólj hozzá!

Címkék: szatén selyem kimonó

Ma beszéltem az én drága jó barátnőmmel...

2009.01.31. 02:11 :: Sericarius

Ma beszéltem az én drága jó barátnőmmel (az egyikkel :), és rámparancsolt, hogy gyakrabban írjak mert szereti olvasni.

Igazándiból nem is tudom, hogy kicsit megsértődjek vagy nagyon örüljek. Miután cirka 10 éve ismerjük egymást őszinte gyermeki lelkesedéssel támadott le betűvetés ügyben, vagyis hízelgett persze, de akkor az elmúlt években mégis mit gondolt hova lett az sok betű amit kiolvastam a könyvekből? Belement a fejembe, ott randalírozik azóta, és most , hogy ráérek elindult kifelé. 

1) Az elmúlt néhány nap igazán pozitív volt, egyrészt túl vagyok az épp időszerű gyerektartás tárgyaláson. A részleteket és hogy mit gondolok a pasiról, akiről ma már el sem tudom képzelni hogy voltam képes egyáltalán lefeküdni vele - ráadásul minimum kétszer a gyerekek számából ítélve -, inkább nem írom le hátha a "kis"gyermekek is elolvassák ezt a bejegyzést és bár bizonyára sejtik, talán mégis jobb ha nem látják leírva. Legyen elég annyi, hogy a zengő baratonja meg-meg csuklott, de téynleg majdnem elsírta magát, (vajon gyakorolta vagy csak a smucigság fáj neki ennyire nagyon és őszintén?) amikor arról beszélt milyen sok kiadása van és a havi kb 2 milliós jövedelméből milyen nyomorúságosan jön ki. Talán tényleg neki kellene gyűjtést szerveznem és nem a Lelenc-nek.

2) Az idén is a kutyásoknak fogom adni az egy százalékot, és most már meg is kapják remélhetőleg, az IWIW-en ahol Lelenc klubtag is vagyok elkezdtem üzenetek váltani az ottani főhölggyel, és ugyan még csak egy konkrét kutya napköziztetéséről van szó, még meg fog lepődni mi mindent gondoltam már ki nekik :) Persze lehet ezeket a dolgokat (more details later) már ők is mind megpróbálták de hátha nem.

3) A nagyobb lány túl van a féléves vizsgáján, amire téynleg sokat készült és még én is segítettem neki a varrásban, igazán klassz dolgokat alkotott büszke vagyok rá. A kicsire szintén, hogy bírja a gyűrődést és próbál helytállni...(most egyelőre erről is csak ennyit, nem érnek magácskáék arra rá, hogy ezt most bővebben kifejtsem)

4) Egészen komolyan elkezdtem megnézni a UK munkalehetőségeket, végülis nem kötelező nekem itthon állást találnom, összeszedtem pár álláshírdetést a hétvégén elküldözgetem az önéletrajzomat oda is. (Egyébként ma voltam "A" hivatalban, úristen... ez is bekerül a témáim közé)

5) Megvizsgáltam = elolvastam mindent amit találtam a neten és összehasonlítottam az összes negyobb felbontású képet a sajátommal és most már szinte biztos vagyok a másik frissen talált Hermes kendő eredetiségében is. Egy pillanatra elkapott a kísértés, hogy feldobjam az ebayre megnézni meddig mennek a licitek, de ez tényleg csak egy nagyon röpke gondolat volt, még alig az enyémek, még egy kicsit örülök nekik és azt hiszem csak akkor fogom eladni ha nagyon megszorulok. {Na ezt sem tudom kihagyni.... sok-sok évvel azután, hogy előszőr olvastam megtaláltam egy antikváriumban az Osztálylétrán Amerikában című könyvet, gyorsan meg is vettem és el is kezdtem olvasni. Abban például a különböző osztályok gyűjtőszenvedélyéről is szó esik, a katalógusból rendelhető gyűszűket megszálottan gyűjtögető

Igen itt most vége van a mondat közepén. Nem fogom újra leírni azt a kb ugyanennyi szöveget ami az előbb egy hülye kattintással elveszett, aki kíváncsi rá az holnap elolvashatja. Addig is felteszem a kis drágaságaim képeit

1 komment

Címkék: oscar the de la szivar tárgyalás szatén selyem sartorialist gyerektartás lelenc kimonó renta

Hermes? Igen! Attól tartok.... HURRÁ

2009.01.27. 05:21 :: Sericarius

Kitartó kutatásom úgy látszik a vártnál hamarabb lett eredményes: Igen itt van az első saját kezűleg és szeműleg felfedezett Hermes kendőm! Vagyis kendőim, de egyelőre csak ezért lelkesedem mert ebben már biztos vagyok, hogy eredeti :)

Ez még egy webről vadászott kép de holnap már a sajátomról is teszek fel.Nagyon-nagyon örülök :) És attól tartok ez nem megy majd a boltba.

NEIGE D'ANTAN 1989-ből:

 

 

 

Szólj hozzá!

Recycled fashion 2.

2009.01.24. 10:00 :: Sericarius

Kis tulipántáskák kendőből, a mintát innen vettem: http://varrjunk-taskat.hu/ . A pántok és a bélés használtruhaboltban vásárolt és szétszabdalt szatén ágyneműhuzatból készültek. A piros a Zsófi szülinapi ajándéka volt a fe

kete a Dodóé lesz :) 

Szólj hozzá!

Recycled fashion 1.

2009.01.23. 17:11 :: Sericarius

Válltáska kendőből, okos hajtogatással saját magával bélelve. A pántok a levágott és összefont szélekből készültek. A boltban

Szólj hozzá!

Ahimsa

2009.01.07. 00:09 :: Sericarius

A kendőzés - gyűjtés , rajongás, eladás kapcsán rengeteget olvastam mostanában a selyem történetéről, előállításáról, és a hozzá kapcsolódó legkülönfélébb dolgokról. Most jöjjön egy kis spirituális vagy minek nevezzem...

Senki nem mondhatja rólam, hogy valaha is különösebben érdekeltek volna a hindu/buddhista tanítások, de egy pár dolgot tudtam ezzel kapcsolatban ilyen például az élet végtelen tisztelete. Rémlett valami, hogy olyan szélsőséges irányzatok is vannak amelyek szerint még étkezés céljából sem szabad elpusztítani semmilyen életet - nemcsak állatit de növényeket sem (mondjuk nem tudom hol szednek össze annyi lehullot érett gyümölcsöt, magot stb ami elég ahhoz, hogy ne haljanak éhen, de ez biztos éghajlat függvénye is).

Hogy jön ez ide? Úgy bizony , hogy a hagyományos eljárás szerint a selyemhernyó gubóját a benne élő lárvával forró levegővel kezelik majd erről a forrázott=megölt bábról gombolyítják le a selyemfonalat. Hát igen, ez elég durva eddig nem gondoltam bele egyáltalán ebbe a vonatkozásába.  Mintha gyapjúhoz úgy jutnánk, hogy a bárányokat leforrázzák élve és utána nyírják le a szőrüket.

Az AHIMSA (a: fosztóképző, himsa:erőszak) tanítás az élet maximálils tiszteletét erőszakmentességet ír elő. Elég fura Indiában a világ második legnagyobb selyemelőállító ország (persze Kína az első mi más lenne) és a legnagyobb selyemfelhasználó országában. Mészárolják szegény bábokat. Persze erre is van MOZGALOM, viszonylag egyszerű megoldást találták, egyszerűen megvárják amig kirágja magát a kikelt kishernyó a bábból és utána dolgozzák fel. Nyilván igy nem lehet egy szálban legombolyítani, a minősége nem lesz olyan kiváló, de nem is hal meg sok-sok báb egy szép kendő kedvéért.

Angolul tudóknak ezt az oldalt ajánlom: http://www.wormspit.com/peacesilk.htm

Vajon a "vegetáriánusok" (és most nem az indiaiakra gondolok) tud róla, hogy nem lenne szabad selymet viselniük?

Erről jut eszembe Karl Lagerfeld (eddig azt hittem nem vagyok divatbuzi de ha rá gondolok azt hiszem érte igazán tudnék rajongani, a másik Emilio Pucci róla is fog szólni majd bejegyzés) nemrég épp ezügyben szólalt meg,direkt nem magyar linket adok meg mert csak hihetelenül hiányos és igénytelen fordítást találtam ez eseményről magyarul (édesanyám itt már mindenki szerkeszthet és írhat híreket aki egy kicsit tud angolul és elvégezte valamelyik fizetős kommunikációs fősulit?) Link itt: Karl Lagerfeld says banning fur is 'childish.' PETA's fur-ious

Erről jut eszembe, biztos a vérnyúl is a nyúlbundák elleni tiltakozásul fejlődött ki. Nézzetek Monty Pythont. Vagy nézzetek vérnyúl papucsot.

Erről jut eszembe vajon ha a csodálatosan kékszemű Hugh Laurie hazatér a "sajátos észjárású és humorú" brittek közé akkor megint lesznek vicces szerepei és műsorai?

A mai bejegyzés írása közben, annyifelé tudtam volna elkalandozni, és annyi mindent kezdtem el felderíteni az interneten, hogy elhatároztam listát írok mi mindenből lesz majd blogbejegyzés:

 • Emilio Pucci
 • Selyemhernyók, selymefélék (Mulberry, Eri, Muga, Tasar/Tussah)
 • Technológia
 • Újságírás? Ez?
 • Kínai csomagolástechnika 2.
 • Fashion Recycled (meglepi:)
 • Magyar fashion blogok
 • és persze külföldi fashion blogok
 • Textíltervezés
 • Fraktálok? Selymen?
 • Jainism-ahimsa folyt köv
 • stb

Manjit Bawa (indiai festő) természetesen ahimsa selyembe öltözbe

 

Szólj hozzá!

Címkék: élet halál erőszak monty chanel hindu buddha buddhista lagerfeld laurie selyem gandhi pucci ahimsa vérnyúl erőszakmentesség selyemkendő jainism pithon

A vágyva-vágyott

2008.12.31. 05:21 :: Sericarius

Ma megérkezett az első Hermès kendőm. Azt hiszem erről elég ennyit írnom :)

Azt hiszem ez nem fog bekerülni a selyemkendő boltba

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hermes hermès selyemkendő

Csak vegyileg tisztítható?

2008.12.22. 05:14 :: Sericarius

Röviden: nem. Hosszabban: nem feltétlenül, de ajánlatos.

Ha úgy esik (mert büdös lett füstös szórakozóhelyen, ételszagú egy étteremben, rákenődött az alapozó vagy rúzs, vagy leetted pörköltlével) akkor a szükség nagy úr alapon lehet mosni.

De hogyan? Amire vigyázni kell az az, hogy némely kendő - a régebbiekk szinte mind - ereszthetik a szinüket. Kérdés vállalod-e a kockázatot, ha igen a következő a jótanács: kézmeleg vízben, kímélő mosószerrel, FEKTETVE. És ez a legfontosabb: soha ne hajtsd össze vizesen/nedvesen se mosás se szárítás közben mert a minták csúnyán átnyomdázódnak az egymásra fektetett oldalakra. Ha sikerült kimosni mondjuka kádba fektetve, engedd le a vizet, vedd ki és terítsd egy előre odakészített vastag törülközőre amig megszikkad és már nem folyik nem csöpög. Utána már ki lehet teríteni, de nem csak simána két sarkánál felcsippentve hanem minimum 3 de inkább 5 csipesszel, hogy a legkevésbé nyúljon meg. ha már majdnem teljesen száraz lehet óvatosan vasalni. A közepétől a szélei felé haladva, vigyázva arra, hogy ha kézzel készült a szegélye arra ne vaslj rá mert csúnyán kilapul és oda lesz az igazi selyemkendők védjegye a szépen kézzel megvarrt kis hengeres szegélye.

És tényleg csak végszükség esetén, mert lehet, hogy nagyon fog és batikolt kendőd lesz :)

Itt vehetsz mosnivaló kendőt ha még nincs : Sericarius kendőboltja

És itt nézheted meg, én hogyan jártam pórul az egyik szépséges darabommal:

Szólj hozzá!

Címkék: selyem folt mosás batik szegély selyemkendő vegytisztítás

Kínai csomagolástechnika

2008.12.17. 20:24 :: Sericarius

Mikor délután lementem kutyát sétáltatni 3 postai értesítőt találtam, 1 sima és 2 ajánlott küldemény. OK, kutyát visszavittem, feldobtam egy extra csokis brownie-t sülni a Zsófi holnapi projektzáró bulijához és vissza postára (nyilván kutya nélkül, hiszen a 2 kiló 85 dekás állát bárkit széttéphetne a sorbanállók közül).

Első doboz: sima levél from the USA, hosszúkás lapos papírdoboz, "igencsinos" amolyan kendőforma, volt is benne 3 db Vera Bradley mint később kiderült majd jönnek a képek is...

De a két ajánlott, két kis bumfordi dobozocska... Kínából az látszott már a postai papíron is, de lehetett volna benne a kendőkön kívül más is mert üveggyöngyöt és nyakláncalapot is rendeltem. (Az itthoni kreatív boltok pofátlan rabló árairól, és az ott vásárlók magatartásáról, majd egy külön napi bejegyzés fog szólni.)... zárójel bezárva

Két doboz tehát, olyan kb 12x6x8 cm kb mint 4 cigisdoboz, És mi van benne? 1-1 selyemkendő. És igen kap egy pirospontot aki kitalálta előre.

1- a két kendőt ugyanattól az embertől vettem egy tranzakcióban (mégis kétfelé csomagolta, talán csak nem túlsúlyos lett volna? Úgy tippelem egy-egy darab akár 40-50 gramm is lehet, biztos nem lehet kettővel megterhelni).

2- nyilván bele volt gyűrve, hogyan is férne el egyébként ekkor helyen, mégha bármilyen vékony és finom anyagből van is. Talán van kínában valami dobozfelhasználási ötéves terv ami ilyen hülyeségre kényszeríti őket? Én meg tömhetem vele itthon a kukát.

A mai nap eseménye: felhívtam ezeréves barátnőmet - Szepit -hogy elkérjem az emailcímét (most abba ne menjünk bele, hogy mennyi adatot és hogyan vesztettem el, az is egy külön bejegyzés lesz majd), egyszóval az emailcímét, hogy neki is megírjam a selyemkendős ügyeimet, kérdezte is rögtön mit fogok küldeni ne titokzatoskodjak. Elmondtam 3 szóban, és már épp vártam, hogy közli ő is mint sokan mások mennyire nem vagyok normális, hogy ezzel foglalkozom, de ő kontrázott: arannyal bevont orchideákat akar árulni. Egyből megbeszéltük, hogy tárdulhatunk az eljövendő éhenhalás biztos tudatában.

Mára ennyi és a tegnap kapott 2 Oscar de la Renta közül a másikról egy képrészlet, Nem igazán tudom milyen fazon lehet ez az ODLR de, a színekkel hihetetlenül bánik, ez rózsayzin, lila, narancssárga, sárga és fekete, és eszméletlenül néz ki. Pedig leírva elég borzasztónak tűnik.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kína posta doboz orchidea ötéves terv vera bradley szepi

Akkor az első...

2008.12.17. 02:05 :: Sericarius

Jó bő lére eresztett bemutatkozó profilt írtam, itt már semmi újat nem mondok magamról

A képzeletbeli kockás papíromra - lehet jobban tenném ha bevezetnék egy igazit akkor el sem felejteném a dolgaimat - ma a következőket írtam fel:

- Legalább egy kicsit kellene franciául tanulnom, minimum az alapvető kiejtési szabályokat. Ma derült ki, hogy még a vágyva vágyot etalon Hermès nevét sem jól ejtettem eddig

- szereznem kellene valami textílipari anyagismeret vagy hasonló könyvet mert a weben sehol nem találtam normálisan rendszerezett információkat a selyemről. Mármint van rengeteg, de jobbára csak innen-onnan kiollózott részletek. Meglepő módon épp az egyik kozmetikai cég oldalán találtam egész élvezetes cikket, amiben a selyemhez kapcsolódó első (ráadásul nemzetközi) ipari kémkedési ügyről írnak (nyilván nem írom le a kozmetikai cég nevét, az amelyik a természetes szépséget hirdeti, és legendássá vált videót készített a ebben a témában, ha valakinek véletlenül nem ugrana be, akkor a youtube keresőbe kéretik az " evolution " szót beírni, az első találat lesz az) Persze a terebess.hu mint megszokott információforrásom ha keleti kultúrákról van szó most sem hagyott cserben, de ott is csak az alapanyag előállításáig van többé-kevésbé részletes információ. A feldolgozási formákról, szövéstechnikákról, festésről, már szinte semmi.

- Nyilvánhogy Széchenyi (az István) a selyemhernyótenyésztéssel és selyemkészítéssel is megpróbálkozott és mert szorgos író ember volt le is írta amit tett és gondolt erről. Igazán csodálom azt a szinte szent megszállottságot ahogy az ötleteivel foglalkozott. Ezt a könyvet (kicsit túlzás 56 oldal összesen) is megnézem majd ha legközelebb könyvtárba megyek:  Széchenyi István, gr: Selyemrül. Pesten, Trattner és Károlyi betüivel, 1840.

A nap eseménye: Ma megérkeztek az első Oscar de la Renta selyemkendőim. Lefényképeztem őket és szépen fel is teszem a selyemkendős boltomba.

Ps.: OK elfogadtam a feltételeknél, hogy reklámok is megjelenhetnek (a reklám jó, a reklám szép, a reklám hasznos), az is benne volt feltételekben, hogy változó tartalmúak, és nem feltétlenül a blog profiljába illők. De könyörgöm az első alkalommal amikor belépek, hogy az első bejegyzést megírjam, miért épp egy aranyérkenőcs????????

 

 

 


 


 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kendő selyem széchenyi oscar de la renta selyemkendő