HTML

Sericarius: selyem, kendő, selyemkendő

Sericarius: Latin szó, jelentése selyemkereskedő, selyemműves Akik személyesen ismernek jól tudják, hogy szinte mindig valamilyen kendőt viselek. Úgy érzem tökéletesnek ha az öltözékhez tartozik egy selyem vagy bármilyen kendő ami a viselőjének tetszik, hozzá magához és a többi ruhadarabjához is illik. Csak nagyon finom és különleges anyagokkal foglalkozom. Csak olyan kerülhet ki a kezeim közül amit bátran vállalok, amit magam is használnék vagy viselnék. Amihez szívesen adom a nevem és amivel kapcsolatban örülni fogok ha bárki megkérdezi a viselőjét vagy használóját hogy honnan szerezte és azt mondja tőlem. Így lett a választott név olyan amelyben valamiképp az én nevem is benne van és utal választott tárgyaimra is, vagyis Sericarius, latinul selyemkereskedő, selyemműves.

Friss topikok

Linkblog

Ahimsa

2009.01.07. 00:09 :: Sericarius

A kendőzés - gyűjtés , rajongás, eladás kapcsán rengeteget olvastam mostanában a selyem történetéről, előállításáról, és a hozzá kapcsolódó legkülönfélébb dolgokról. Most jöjjön egy kis spirituális vagy minek nevezzem...

Senki nem mondhatja rólam, hogy valaha is különösebben érdekeltek volna a hindu/buddhista tanítások, de egy pár dolgot tudtam ezzel kapcsolatban ilyen például az élet végtelen tisztelete. Rémlett valami, hogy olyan szélsőséges irányzatok is vannak amelyek szerint még étkezés céljából sem szabad elpusztítani semmilyen életet - nemcsak állatit de növényeket sem (mondjuk nem tudom hol szednek össze annyi lehullot érett gyümölcsöt, magot stb ami elég ahhoz, hogy ne haljanak éhen, de ez biztos éghajlat függvénye is).

Hogy jön ez ide? Úgy bizony , hogy a hagyományos eljárás szerint a selyemhernyó gubóját a benne élő lárvával forró levegővel kezelik majd erről a forrázott=megölt bábról gombolyítják le a selyemfonalat. Hát igen, ez elég durva eddig nem gondoltam bele egyáltalán ebbe a vonatkozásába.  Mintha gyapjúhoz úgy jutnánk, hogy a bárányokat leforrázzák élve és utána nyírják le a szőrüket.

Az AHIMSA (a: fosztóképző, himsa:erőszak) tanítás az élet maximálils tiszteletét erőszakmentességet ír elő. Elég fura Indiában a világ második legnagyobb selyemelőállító ország (persze Kína az első mi más lenne) és a legnagyobb selyemfelhasználó országában. Mészárolják szegény bábokat. Persze erre is van MOZGALOM, viszonylag egyszerű megoldást találták, egyszerűen megvárják amig kirágja magát a kikelt kishernyó a bábból és utána dolgozzák fel. Nyilván igy nem lehet egy szálban legombolyítani, a minősége nem lesz olyan kiváló, de nem is hal meg sok-sok báb egy szép kendő kedvéért.

Angolul tudóknak ezt az oldalt ajánlom: http://www.wormspit.com/peacesilk.htm

Vajon a "vegetáriánusok" (és most nem az indiaiakra gondolok) tud róla, hogy nem lenne szabad selymet viselniük?

Erről jut eszembe Karl Lagerfeld (eddig azt hittem nem vagyok divatbuzi de ha rá gondolok azt hiszem érte igazán tudnék rajongani, a másik Emilio Pucci róla is fog szólni majd bejegyzés) nemrég épp ezügyben szólalt meg,direkt nem magyar linket adok meg mert csak hihetelenül hiányos és igénytelen fordítást találtam ez eseményről magyarul (édesanyám itt már mindenki szerkeszthet és írhat híreket aki egy kicsit tud angolul és elvégezte valamelyik fizetős kommunikációs fősulit?) Link itt: Karl Lagerfeld says banning fur is 'childish.' PETA's fur-ious

Erről jut eszembe, biztos a vérnyúl is a nyúlbundák elleni tiltakozásul fejlődött ki. Nézzetek Monty Pythont. Vagy nézzetek vérnyúl papucsot.

Erről jut eszembe vajon ha a csodálatosan kékszemű Hugh Laurie hazatér a "sajátos észjárású és humorú" brittek közé akkor megint lesznek vicces szerepei és műsorai?

A mai bejegyzés írása közben, annyifelé tudtam volna elkalandozni, és annyi mindent kezdtem el felderíteni az interneten, hogy elhatároztam listát írok mi mindenből lesz majd blogbejegyzés:

  • Emilio Pucci
  • Selyemhernyók, selymefélék (Mulberry, Eri, Muga, Tasar/Tussah)
  • Technológia
  • Újságírás? Ez?
  • Kínai csomagolástechnika 2.
  • Fashion Recycled (meglepi:)
  • Magyar fashion blogok
  • és persze külföldi fashion blogok
  • Textíltervezés
  • Fraktálok? Selymen?
  • Jainism-ahimsa folyt köv
  • stb

Manjit Bawa (indiai festő) természetesen ahimsa selyembe öltözbe

 

Szólj hozzá!

Címkék: élet halál erőszak monty chanel hindu buddha buddhista lagerfeld laurie selyem gandhi pucci ahimsa vérnyúl erőszakmentesség selyemkendő jainism pithon

A bejegyzés trackback címe:

https://sericarius.blog.hu/api/trackback/id/tr95862628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása